Prima zi de şcoală în SUA naşte dispute politice

 

Discursul preşedintelui Obama în prima zi de şcoală – 8 Septembrie – îi înfurie pe republicani. Aparent, mesajul lui Barack Obama e simplu: îi invită pe tineri să reflecteze asupra responsabilităţii pe care o au pentru a reuşi la şcoală. Un fel de încurajare a muncii susţinute şi a stabilirii unor obiective pe care şcolarii le pot atinge. În discursul postat pe pagina de internet a Casei Albe(http://www.whitehouse.gov/MediaResources/PreparedSchoolRemarks/), preşedintele povesteşte cum, atunci cînd locuia în Indonezia, familia sa nu avea bani destui să îl trimită la şcoala unde învăţau americanii.

De aceea, mama lui a decis să îl ajute: de luni pînă vineri, în fiecare dimineaţă la 4.30! Obama îşi aminteşte că , de multe ori, aţipea pe masa din bucătărie. Mama sa îl trezea spunîndu-i: “Să ştii că nici pentru mine nu e picnic…” O istorioară prin care preşedintele încearcă să le arate tuturor că, dincolo de sprijinul profesorilor, al părinţilor sau al statului, fiecare trebuie să se ajute singur. Sau, cum spune o vorbă de la noi, de dincoace de ocean: “Cum îţi aşterni, aşa dormi!”

Citind discursul, te întrebi ce parte din el ar fi putut naşte un scandal politic? Ei bine, problema apare altundeva: ministrul Educaţiei a sugerat că elevii ar trebui să scrie, pornind de la acest mesaj de încurajare, un eseu pe tema “Cum să îl ajutăm pe preşedinte.” Republicanii au izbucnit, furioşi. Şi nu doar ei. “E Obama-centric! N-are nimic de-a face cu educaţia, ci doar cu cultul lui Barack Obama” – spune un politician conservator. “E îndoctrinare pur şi simplu!” Un republican important s-a declarat “oripilat de faptul că dolarii contribuabililor sînt folosiţi ca să se răspîndească ideologia socialistă a preşedintelui Obama.”

Unele şcoli din Texas şi Minnesota au anunţat că nu vor difuza discursul. Şi…unii părinţi au decis să nu-şi trimită copiii la şcoală, acuzînd încălcarea primului amendament, cel privind libertatea de opinie. Reacţia Casei Albe a venit imediat: e o “polemică prostească”, spune secretarul pentru Educaţie. Preşedintele Obama caută doar un plan pentru creşterea procentului de diplome pînă în 2020, iar ideea era să îi întrebe pe tineri cum ar putea ei să ajute atingerea acestui ţel. În plus, discursul, postat pe siteul Casei Albe, este facultativ.

Disputa rămîne, însă. Chiar dacă politicieni din opoziţie, ceva mai moderaţi, se întreabă: “Totuşi, de ce nu ar vrea părinţii să-şi lase copiii să asculte ce are să le spună preşedintele?”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s