Criza noastră văzută din afară

(29 septembrie)

Toată lumea vorbeşte despre criza politică. Coaliţia se destramă, mai durează 2 ore, o oră şi 58 de minute, 50 de minute, 35 de minute, Publicitate, revenim imediat cu ultimele minute ale Guvernării în România. “Breaking News” revine după publicitate, avem noi amănunte şi declaraţii picante, rămîneţi cu noi, o să vă placă! Nu, nu s-au despărţit încă, mai încearcă o variantă, lumea toată discută înfierbîntată, lumea toată se învîrte în jurul crizei de la noi. Aparent.

Agenţia France Presse a transmis pe 29 septembrie o singură depeşă despre România. Greşesc, două: prima anunţă că preşedintele Băsescu face apel la evitarea unei crize politice. “Esenţialul e să evităm că o criză politică să se suprapună celei economice” îl citează AFP pe preşedintele român. Depeşa se încheie cu cîteva cuvinte despre ţara noastră: “România, foarte dur atinsă de criza economică, a intrat în recesiune severă în 2009, după 10 ani de creştere.” Cea de-a doua depeşă e despre festivalul “Anim’est”, care se anunţă cu adevărat interesant.

“Le Monde”, un ziar respectabil din Franţa, tace mîlc pe pagina sa de internet. “Le Figaro” la fel. “Guardian” a dat o ştire despre ţara noastră acum vreo două zile… despre Adrian Mutu. La începutul lui martie, “The New York Times” scria ceva despre sistemul sanitar din România. În “Washington Post” am găsit, în sfîrşit, un articol despre criză: doar că e din noiembrie 2008, şi descrie atmosfera din “această ţară cîndva în plină dezvoltare.”

Poate că nu ştiu eu să caut, şi atunci recurg la Google Search: o mulţime de ştiri, comentarii şi traduceri despre dificultăţile economice prin care trece ţara noastră… nimic despre certurile de copii mari din clasa politică.

Oare chiar nu e importantă problema aceasta pe care o trăim toţi de cîteva zile? Or fi jurnaliştii străini atît de obtuzi? Sau, pur şi simplu, e criza noastră, care ne afectează pe noi şi doar pe noi, fără nici o însemnătate pentru maşinăria numită UE? O criză care, spun unii, blochează complet activitatea guvernului, a Parlamentului, a administraţiei locale – o imagine terifiantă, te face să îţi imaginezi că nu mai mişcă nimic în România, că oamenii stau cu sufletul la gură în faţa televizoarelor ca să afle deznodămîntul telenovelei, aşa cum stăteau pe vremuri, privind îngroziţi maşinaţiunile maleficului J.R. în faţa drăguţului său frăţior Bobby Ewing.

Scuze, ca să blochezi ceva, înseamnă că acel ceva funcţionează. Ce vi se pare că a funcţionat în ultimele luni? Poate doar schimbul de şuturi bine ţintite în dosul întors, pe rînd, de cei care altfel îşi spun “parteneri”, “colegi de guvernare.” Iar această activitate nu s-a blocat, din contră. În rest? Ce a funcţionat? Îmi daţi, vă rog, un exemplu?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s