POLITICIENII ZGÎRIE MAȘINI

 

Îi voi numi “zgîriaci”, dar le-aș putea spune altfel.

Mă tot întreb dacă oamenii care zgîrie mașinile parcate peste tot sînt curajoși, răzvrătiți sau proști. Sigur, ca proprietar de autoturism ce mă aflu, aș fi tentat să aleg ultima variantă. Dar…încerc să nu exclud din start celelalte variante.

De ce ar fi curajoși? Pentru că aleg să își exprime furia pe șoferii neglijenți, nesimțiți sau prea grăbiți printr-un fel de manifest ce aduce, probabil, în mintea lor cu acțiunile subversive ale muncitorilor din fabricile care lucrau, pe timpul ultimului război, pentru armata care le ocupa țara. Doar că au înlocuit piesele puse aiurea (și care făceau ca mașinăria pe care o construiau să nu funcționeze pe front) cu o fermă și scîrțîitoare cheie pe vreo portieră nesimțită. Nici atunci, nici acum nu știe nimeni cine a făcut gestul. Totuși, atunci parcă scopul era altul. Și acum nu e război.

Răzvrătiți? Treaba asta trebuie că vine din istoria noastră. De atunci cînd haiducii, supărați pe ordinea celor puternici, își făceau dreptate singuri. Acum, pentru că s-or fi săturat să tot sune la Poliție ca să reclame mașinile parcate aiurea și să nu vadă nici un rezultat, au hotărît să ia problema în mîini – în mînă, în funcție de portieră. Dreapta pentru portiera dreaptă, dacă teribila dovadă de curaj începe din spatele mașinii, sau invers, stînga, pentru a sublinia aplecările spre artă și joc ale autorului. Pentru că da, dacă sînt răzvrătiți, atunci cu siguranță sînt și artiști acești cetățeni.

Ce îi face să aleagă această acțiune disperată? O să mă acuzați, din nou, de naivitate: mi-o asum. Să zicem că acești oameni, în general pietoni, s-au săturat să fie obligați să meargă pe mijlocul drumului pentru că trotuarele sînt ocupate de mașinile parcate aiurea. Și ce au făcut? Au sunat la “cea mai apropiată secție de Poliție”. Îmi și imaginez dialogul:

–       Alo, Poliția?

–       Mde!

–       Bună ziua!

–       !!!!

–       V-am sunat să reclam o mașină parcată pe trotuar. Nu mai avem loc să trecem de ea, domnule polițist. Este incredibil ce se întîmplă!

–       Așa, și ce vreți să facem noi, dom’le?

–        Păi… să luați măsuri, să îl amendați pe șofer, nu știu… să ridicați mașina…

–       Domnule, dumneavoastră nu vă uitați la televizor? Nu ați auzit cu ce probleme ne confruntăm? N-avem bani de benzină, n-avem destui oameni, s-au întors românii din străinătate și fură bancomate, sparg bănci, trag în noi și, în plus, sînt probleme grave legate de siguranța cetățeanului! Nici măcar nu știm bine cine e ministrul nostru…Pe bune, o mașină parcată aiurea… Treceți dumneavoastră pe la secție și faceți o plîngere în 3 exemplare, da’ veniți cu hîrtia de acasă.

Aici, omul nostru va ceda în fața avalanșei de probleme ale polițistului și se va transforma în zgîriaci.

Politicienii noștri se ceartă. În general, așa, ca să se mențină în formă. Și în “Coaliție” pentru că sînt mai aproape. Fiind ei mai aproape, se așteaptă să se menajeze, totuși, adică să nu se certe așa de tare cum ar face-o cu unul din opoziție. Ne certăm, dar o facem doar așa, pentru spectacol. Asta înseamnă că ne mai și acoperim cînd e cazul, cînd interesele de partid o cer.

Unul dintre motivele vehiculate pentru actualul circ politic ar fi că unii nu i-au susținut pe ceilalți în două cazuri, legate de două doamne ministru în strînsă legătură, la rîndul lor, cu șeful cel mare. Și-atunci, supărați rău, cei in urmă l-au schimbat direct pe un ministru din tabăra numărul unu. Fără comisie, că pierdem timpul.

Personajele de mai sus sînt zgîriaci. Și cele care zgîrie mașini pe stradă, și politicienii. Pentru că își fac dreptate singuri. Pentru că nu au respect față de cei din jur, chiar dacă ceilalți au greșit, la un moment dat. Și nu înțeleg rudimentele democrației, cele care, printre altele, apără proprietatea, cetățeanul și dreptul de a-ți spune opinia.

PS. Mai e o singură categorie despre care nu am vorbit, dintre cele trei de la început. Să intre, oare, zgîriacii în ea?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s