Gogomăniile de la Transporturi

(7 octombrie)

Mi-e tot mai clar: reprezentanţii Ministerului Transporturilor vin dintr-o civilizaţie extraterestră! Probabil mult mai evoluată decît noi, pămîntenii, pentru că nu avem capacitatea de a îi înţelege. Viziunea lor e atît de evoluată, viitorul le e atît de clar încît nici nu ar avea rost să-şi piardă timpul cu noi, muritorii. Ei ştiu mai bine ce şi cum trebuie făcut.

Să vedem…

Radu Berceanu (nu în calitatea sa de Ministru al Agriculturii, nu vă gîndiţi la prostii!!) face vizite surpriză pe şantierele patriei. De acelea care se chemau, pe vremuri, “vizite de lucru”. Azi e pe “aproximativ – autostrada – Transilvania”, mîine la “probabil – cel – mai – muncit – pasaj – din – lume”, adicătelea Pasajul Băneasa. (ar fi o mişcare inteligentă de imagine, la inaugurarea acestuia, să îl introducă în Cartea Recordurilor drept şantierul care a depăşit cele mai multe termene de finalizare din lume…) Şi pentru că, v-aţi prins, reprezintă acel minister populat de civilizaţia superioară, domnul ministru are idei clare, ştie cum trebuie făcute lucrurile. Nu contează că nu şi le-a exprimat pînă acum, important e că a văzut soluţia: să se închidă circulaţia la Băneasa, sau măcar să se restricţioneze. Nu mult, doar vreo 20 de zile.

Ce înseamnă 20 de zile? În urmă cu un an şi jumătate, făceam, împreună cu colegii mei de la defunctul News FM un reportaj despre un şantier asemănător din Ankara. Spun “asemănător” pentru că, deşi lucrarea în sine era pe o lungime mai mică decît pasajul nostru, trecerea subterană era mai lungă cu vreo 50 de metri. Ei bine, nici la turci lucrurile nu merg prea bine. La inaugurarea lucrării, autorităţile s-au scuzat pentru că au întîrziat 5 zile… şi-au dat seama, pe parcurs, că trebuie să schimbe şi întreaga instalaţie electrică din zonă. Astfel, şantierul de la Ankara a durat 36 de zile!

De ceva vreme, în Franţa, administraţia discută aprins o strategie pentru reducerea accidentelor de circulaţie. Printre propuneri, confiscarea maşinilor conduse de acei şoferi care depăşesc viteza legală cu peste 50 de kilometri la oră. Acolo, publicul a reacţionat imediat şi a pus o întrebare simplă: ce veţi face dacă eu, şofer, depăşesc viteza legală cu 51 de kilometri, dar conduc maşina tatălui meu? Sau, autoturismul unui prieten?

Ministerul nostru a preluat ideea din zbor, sau, mai exact, din acel rai al ideilor geniale ce ne e interzis celor mai mulţi dintre noi. Filonul de aur s-a deschis pentru o clipă şi ideea a căzut, cu zgomot, pe asfaltul încins al miilor de kilometri de autostradă, care taie, cu mîndrie, ţara mea. Potrivit ” Strategiei Naţionale pentru Siguranţa Rutieră, colecţia toamnă-iarnă 2009-2013″, autoturismele vor fi confiscate dacă depăşim viteza legală cu peste 50 de kilometri. Punct. Nu contează că Poliţia Rutieră nu e de acord, că CSM se opune. Proiectul e pe siteul ministerului, deci e în dezbatere publică (adică toţi şoferii din România cu acces la internet îşi pot spune părerea). Şi nimic nu pare să îl mai poată opri, e ca soarta căreia, ştim cu toţii, nu putem să i ne opunem.

Partea frumoasă vine însă acum. Frumoasă, pentru că o cheamă ANCA – Agenţia Naţională de Colectare a Amenzilor. Ce vrea Ancuţa noastră? Simplu: să ne umble direct în conturi dacă nu ne plătim vreo amendă! Pardon? Ce-a făcut???? Cum adică să îmi umble în cont? Şi dacă îmi închid orice cont la bancă, ce va face drăguţa de ea? O să îmi intre în casă, să caute sub saltea? Sau, mai bine, o să ne oblige pe toţi să facem o cheie de la casă, pe care să o lăsăm la Ministerul Transporturilor? Ultima variantă mi se pare mai comodă…

Poate că sînt răutăcios. Normal, nu am acces direct la civilizaţia extraterestră care ne conduce spre succes. Asta îmi naşte, cu siguranţă, o mulţime de frustrări. În concluzie, voi face un exerciţiu care mă calmează: mă voi urca în maşină şi voi conduce cu viteza legală – fix 130 de kilometri la oră – pe autostradă. Cum care autostradă? Cea Pan-Transilvană, normal!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s