Cum să-ţi vinzi ţara cu 10.000 de dolari.

(19 noiembrie)
Două ştiri mi-au atras atenţia: prima, un sondaj Transparency International, potrivit căruia România este percepută drept cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană. Cea de-a doua ştire? O competiţie de artă foto şi video, la malul Mării Roşii, în Israel.

Ce legătură o fi între ele… să vedem!

În comunicatul de presă al T.I. zice aşa: “Transparency International Romania a declarat că ţara noastră suferă la capitole precum judiciar şi cel al utilizării resurselor publice. Totodată, T.I. Romania solicită autorităţilor de la Bucureşti să dea dovadă de maturitate, punînd capăt disputelor dintre cele trei puteri ale statului şi asigurînd echilibrul şi respectul reciproc între acestea.” Reprezentanţii organizaţiei cer, printre altele, cîteva măsuri pentru viitor. Între acestea: “creşterea gradului de transparenţă în planificarea şi utilizarea resurselor publice, astfel încît să se înlăture suspiciunile de politizare a criteriilor de distribuţie a resurselor.” Asta înseamnă, pe limba noastră: “nu mai daţi, domnilor, bani doar membrilor de partid.”

Pe ce se bazează constatările de bun simţ ale T.I? Păi, ar fi sute, dacă nu mii de exemple. Obiceiuri de care ar trebui să scăpăm. Cum ar fi vestitele licitaţii organizate aiurea, cîştigate în final de firma de pe locul trei (că-i a unui prieten, na!). Vestitele contracte atribuite direct, fără licitaţie, că nu mai e timp, dom’le, şi oricum era mai ieftin. (Desigur, era ieftin la început, s-a scumpit pe parcurs…)

Şi-mi tot vine în minte un caz recent: scandalul monstru de la Ministerul Turismului. Ştiţi, cel cu scena, clipul şi banii. (Sau l-am amestecat cu altul, de la alt minister? Se prea poate…În fine, scandalul cu banii şi atît!) Nuuuu, nu s-a terminat! Mai durează niţel, nu de asta am zis de el, nu vreau să-l deranjăm.

În oraşul Eilat, pe coasta israeliană a Mării Roşii, se întîmplă de 5 ani o minune. Sute de oameni din toată lumea participă la un concurs de “imagine subacvatică”. Asta înseamnă că doritorii, profesionişti sau amatori, se înscriu pe un site, dau nişte bani, trec prin birocraţie şi apoi de preselecţie – totul ca să ajungă cîteva zile în portul Eilat şi să surprindă minunăţiile de sub apă cu aparatele lor video sau cu camerele foto. Nu cred că premiul (măricel, de altfel, ajunge la 10.000 de dolari!) reprezintă motivaţia reală. De altfel, unul dintre participanţi, venit din Marea Britanie, chiar povestea că se bucură că va lucra împreună cu concurenţii săi în acel decor minunat. Credeţi-mă, coralii, peştii coloraţi în zeci de feluri, apa – toate acestea sînt minunate!

Ei bine, concursul acesta se întîmplă o dată pe an. Şi, de fiecare dată, e aşteptat cu sufletul la gură de tot mai mulţi oameni. O competiţie pornită de la un pasionat de fotografie subacvatică, un om care s-a zbătut şi a reuşit să găsească sponsori.

Bine, bine, şi care-i legătura cu corupţia? Păi, o legătură există: concursul acesta despre care vă vorbesc eu e susţinut, printre alţii, de Ministerul Turismului din Israel. Simplu, la vedere, cu bani, cunoştinţe şi ştiinţă. Rezultatul? Uimitor! Ştiri despre concurs pe toate marile agenţii de presă, în ziarele şi revistele internaţionale. Adică, ştiri despre coasta Israelului. Gratis.

Deci asta o fi vrînd să spună comunicatul T.I. cu “creşterea gradului de transparenţă în planificarea şi utilizarea resurselor publice”?? Sau încearcă să le spună oamenilor care au decizia în ţara asta că, dacă nu s-ar mai certa atîta, dacă ar lua o pauză mică, ar găsi repede lucruri pe care să-şi consume energia. Lucruri importante, pornite din idei simple. Efect imediat. Pentru ţara pe care o invocă toţi.

Şi am uitat ceva: nici n-ar costa nimic!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s