Iarna e ca vara. O teorie.

 

A intrat de ceva vreme în folclor. O ştiţi cu toţii. O propoziţie simplă, care descrie şi justifică, în acelaşi timp, atitudinea unor oameni faţă de alţii: “Iarna nu-i ca vara!” Ei bine, am ajuns să cred că nu e chiar aşa, ba din contră.

Ce se întîmplă vara cu maşinile de deszăpezire? Nu, nu e o glumă, e o întrebare foarte serioasă! Deci, ce se întîmplă cu lamele lucioase, cu munţii de sare, cu minunăţiile tehnologiei cumpărate pentru iarna ce va fi? Fac paradă… adică nu fac nimic. Ce se întîmplă cu toate astea iarna? Se pregătesc, fac paradă la televizor şi atît. În concluzie, nu fac nimic. Iarna e ca vara.

Vara, politicienii fac şi desfac guverne. E un anotimp bun, oamenii politici intră şi ies relaxaţi din sediile partidelor, din Parlament, Guvern sau Preşedinţie. După caz şi gust, cu un sacou aruncat, şmechereşte, pe umăr. Îi mai deranjează, din cînd în cînd, întrebările insistente ale vreunui jurnalist ce n-a priceput care-i şpilu’. Ce fac politicienii noştri iarna? Guverne. Nu mai sînt chiar aşa de relaxaţi, dar cool tot sînt. Bine, şi de la frigul de afară. După caz, poartă un palton şic. Şi da, desigur, mai sînt cîţiva ziarişti care s-au încăpăţînat să nu înţeleagă cum merg treburile. Iarna e ca vara.

Vă amintiţi ce se întîmplă vara, la inundaţii? Autorităţile, adică acei oameni dintre noi pe care i-am ales să se ocupe de trebile ţării, acei oameni care mai sînt şi plătiţi pentru asta (ştiu, e un clişeu, dar nu mă ajută imaginaţia să găsesc altceva) – pe scurt, ce fac aceşti oameni? Dau vina pe (ordinea e aproximativă): natură, neglijenţa altora, incapacitatea unora de a reacţiona potrivit “Planului de urgenţă” şi, cu voia dumneavoastră, ultimele pe listă, victimele inundaţiilor. Pentru că ori şi-au făcut casele acum 50 de ani fără să se gîndească că vor fi inundaţii, ori n-au făcut nimic să-i oprească pe hoţii de lemn, sau, mai simplu, pentru că au tupeul să existe. Ce face administraţia iarna? Iarna, atunci cînd, incredibil, ninge? Atunci cînd drumurile se blochează, cînd trenurile stau în cîmp zeci de ore, cînd maşinile înaintează în marile oraşe cu 2 kilometri pe oră, cînd pietonii zgribuliţi, zăpăciţi de zăpadă şi vînt, trec, ca nişte roboţi, prin troienele ude? Autorităţile dau vina, într-o ordine aleatorie, pe natură, firme de deszăpezire care au cîştigat licitaţii ca să se ocupe de, aţi ghicit, deszăpezire, pe numărul mare de maşini, pe şoferii “inconştienţi” şi pe pietonii ce n-au plecat de acasă cu lopeţile din dotare.

Întîmplător, cu voia dumneavoastră, ultimele pe listă sînt tot victimele.

Autorităţile, fie că-s politicieni aleşi sau “desemnaţi”, plutesc, de fiecare dată, deasupra problemelor. Indiferent de anotimp, ei reuşesc să se detaşeze, să vadă totul de sus. Oamenii ăştia au un dar: reuşesc, tot timpul, să găsească un vinovat. Sau mai mulţi. Nu contează că păpuşarii sînt ei, că ei ar trebui să dea ordinele, să ia deciziile. Nu alţii conduc, ei conduc. Dar, doar alţii sînt de vină. Şi iarna, şi vara. Iarna e ca vara.

Încerc să parchez în faţa blocului, într-o parcare “în spic”. Şansele să găsesc un loc sînt de 50 la sută. Oricum, dacă eu găsesc un loc, un vecin va parca pe trotuar. Azi dimineaţă, un norocos se chinuia să iasă din parcare. Dificil. Peste noapte, un utilaj rătăcit de deszăpezire adunase zăpada pe marginea şoselei şi blocase parcarea. Nu-i nimic, poate că la vară “norocosul” n-o să mai găsească loc.

Iarna nu-i ca vara. Bine, aveţi dreptate. Dar doar dintr-un singur motiv: într-un caz vă iau prin surprindere inundaţiile, în celălalt ninsoarea. În rest, e fix acelaşi lucru. Plutiţi în continuare!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s