Cum să arunci cu banii Capitalei pe geam. Două variante.

Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement montează 10 ceasuri moderne în Capitală. Au o durată de funcţionare de 100 de ani. Şeful ALPAB (adică al instituţiei mai sus menţionate) precizează că aceste cuceriri ale tehnologiei vor înlocui ceasurile vechi, de tablă, care nu “oferă ora exactă.” Noile ceasuri au o garanţie de 50 de ani şi nu mai au nevoie de reparaţii. Şi mai au şi un design modern. Un astfel de instrument costă aproximativ 35.000 de euro, potrivit Agerpres.

Pe la mijlocul lui octombrie, anul trecut, m-am uitat pe geam să văd cum e vremea. În faţa blocului meu, vînzoleală mare! Două maşini de la o firmă de amenajare a grădinilor. Vreo zece muncitori descărcau rulouri de gazon şi le puneau pe “spaţiul verde” de la marginea trotuarului. Le aşezau pur şi simplu, după care un “specialist” trecea cu un furtun şi uda iarba. Alarmele maşinilor parcate la marginea trotuarului, din lipsă de spaţiu, urlau a pagubă.

Unul dintre motivele pentru care vor fi instalate cele zece ceasuri e că ălea vechi, de tablă, sînt depăşite tehnologic. Corect? Corect. Dar, oare, cum vor fi aceste noi “perle tehnologice” peste, să zicem, 20 de ani? Vă spun eu: după cum evoluează lucrurile, aceste noi ceasuri vor fi “depăşite tehnologic.”

Am coborît să le fac loc oamenilor cu gazonul. Aveam o maşină parcată pe trotuar, cu două roţi pe pămîntul uscat. “De ce nu aţi pus un anunţ, ceva, să-şi ia lumea maşinile, să vă fie mai uşor să puneţi gazonul?” îl întreb pe “reprezentantul firmei de amenajări – grădini. Un băiat tînăr, pe la vreo 23 de ani. “Păi ăştia sînt nişte nesimţiţi. De ce parchează pe spaţiul verde?” Vedeţi dumneavoastră, cînd aud astfel de replici, mie îmi sare ţandăra. Desigur, în principiu tînărul avea dreptate. N-ar trebui să îşi parcheze nimeni maşina pe trotuar, iar spaţiile verzi ar trebui să fie protejate. Dar… mi-am adus aminte, într-o clipită, de o discuţie absurdă pe care am avut-o cu doi gardieni publici. Care-mi spuneau că pămîntul acela uscat ar fi spaţiu verde. Din fericire, cei doi nu erau lipsiţi de umor… aşa că au privit puţin în jos şi au tras concluzia: “Spaţiu… destinat să fie spaţiu verde.” Ei, sună bine, nu?

Un alt motiv pentru super-ceasurile din Bucureşti: cele vechi, adică alea de tablă, acelea depăşite tehnologic (le ştiţi dumneavoastră), “nu au un aspect corespunzător în arhitectura oraşului.” Sincer, cînd aud atîta grijă din partea administraţiei locale, mă înmoi tot. În sfîrşit, cineva e atent la detalii! Bravo! Dar… cum va arăta, oare, oraşul peste 50 de ani? Sau peste 100? Noile ceasuri nu vor fi, cumva, depăşite de arhitectură? Sau trebuie să înţeleg că arhitecţii vor lucra, de acum înainte, cu 10 poze cu ceasurile desupra planşelor, şi îşi vor bate minţile să încadreze noile clădiri în imaginea dată de minunile tehnologice?

L-am întrebat pe domnul de la firmă de ce pune gazonul acum. Dacă nu se teme că la iarnă gazonul se va strica. Sau că pînă atunci, va fi înecat de noroi, în timpul ploilor de toamnă. “Aşa se pune gazonu’. O să vezi la primăvară!”

Deci, 35 de mii înmulţit cu 10. Nu e mult, nu e puţin. În euro. Puteau fi folosiţi banii ăştia pentru altceva? Nu ştiu ce să zic. Nu cunosc planurile administraţiei locale. Dar mie îmi sună tare aiurea. Şi cum trăiesc în oraşul acesta, aş prefera să aflu ora exactă de la ceasul proprietate personală, ştiind că banii s-au dus, de exemplu, în renovarea unei clădiri din Centrul Istoric. Nu vă zic care, domnule primar! Dar e o clădire istorică.

Gazonul pus în grabă în faţa blocului meu n-a rezistat nici măcar pînă la alegeri. După prima ploaie s-a făcut noroi, după a doua s-a amestecat cu mîzga.
De-abia aştept să vină primăvara! Să văd ce va ieşi de sub munţii de zăpadă murdară ce acoperă “spaţiile destinate să fie spaţiu verde.”
Şi promit să trec, în fiecare zi pînă atunci, prin Piaţa Universităţii, să aflu ora exactă. Cu minut şi secundă.

Advertisements

8 thoughts on “Cum să arunci cu banii Capitalei pe geam. Două variante.

 1. Eu cred că au dreptate cu ceasurile. Abia peste 50 de ani orașul va prinde din urmă arhitectura ceasurilor. Ba chiar vom mai găsi și pe atunci câte o clădire uitată de vreme, cu o reclamă din epoca lui Ceașcă – Mercerie… Metalocasnica. Cât despre Piața Universității, eu voi trece ceva mai rar, odată la trei luni, să-l aștept pe Băsescu. A fost primar. Poate mă lămurește el cu iarba.

  1. Tavi, ştiu, a fost o răutate din partea mea. Dar ce ne facem dacă peste 50 de ani reclamele la Mercerie ori Metalocasnica vor fi holograme? Şi cine va fi primar atunci?

 2. cine se uita la ceas cand iarba se face noroi ?
  cine se uita la ceas cand timpul a stat de plictiseala ?
  cine se uita la ceas cand se face primavara ?
  cine se uita la ceas cand e luna plina ?
  cine se uita la ceas cand oamenii se fac neoameni ?
  cine ???????????????????

 3. auzi, pe langa parlament, comandament de iarna, stiri pentru strainatate, alea-alea cu acribie analizate, te bagi (macar off topic) la “taxi Otopeni”; ar fi ceva de actualitate peste vreo cateva zile.
  I looooove you…
  LOL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s