Premierul Boc a avut o revelaţie. România nu e străinătate.

A fost în vizită pe Autostrada Soarelui. A venit, a văzut şi-a constatat:

“Trebuie utilaje mai mari care să facă faţă la deszăpezire, nu tractoraşe cu care să te joci pe străzi lăturalnice prin oraş. Nu ai voie să participi la licitaţie dacă nu prezinţi înainte un standard minimal de utilaje care să facă faţă lucrărilor de deszăpezire, pe autostradă şi pe arterele mari. Ce am văzut pe autostradă m-a nemulţumit din perspectiva utilajelor găsite acolo.”

Implicit, domnul Boc recunoaşte că s-ar fi putut face mai mult. Desigur, premierul nu e specialist în deszăpezire, dar omul se bazează pe bunul-simţ, pe experienţele proprii. Şi face comparaţii:

“Mă aşteptam să găsesc, aşa cum am văzut în străinătate, utilaje mari, de capacitate maximă, care să poată face faţă la zăpadă de 20 de centimetri.”

Domnul Boc e premier. Asta înseamnă că e şeful unui guvern. Cabinetul e format din miniştri. Între ei, ministrul transporturilor. Şi dumnealui are probleme cu zăpada. Mari, mari de tot!

“Iarna asta ne-a dat peste cap cu toate sumele alocate la întreţinere, care la ora actuală sunt depăşite de vreo patru ori şi probabil că o să luăm de la reparaţii şi la vară o să ne întrebaţi de ce avem gropi sau de ce nu am asfaltat, nu am mai terminat o bucată de drum”, a spus ministrul pentru “Gândul”.

Ce face domnul Berceanu? Aproape că ne ceartă! Să nu cumva să ne dorim peste cîteva luni să acopere gropile, da? Ori deszăpezire, ori drumuri fără gropi, mai la vară.

Declaraţiile acestea îmi amintesc o ştire Reuters. Recentă, de iarnă. Într-un orăşel din Polonia, primarul şi-a dat seama că iarna vine în fiecare an. Şi, o dată cu ea, şi zăpada. Care zăpadă cade şi se aşterne. Cam peste tot. Şi în cantităţi imposibil de controlat. Dacă o cureţi, n-ai unde să o depozitezi. Dacă o strîngi, s-ar putea să vină alta, mai proaspătă. În concluzie, domnul primar a zis:

“N-are rost să luptăm împotriva naturii. Dacă azi curăţăm, mîine va fi la loc.”

Şi-a hotărît să nu mai cureţe.

“Veţi vedea, pînă în primăvară vom uita cu toţii de povestea asta.”

Vedeţi voi, eu sînt sigur de un lucru: pînă la primăvară vom uita şi noi de povestea asta. Domnul ministru va spune că oricum n-avea bani; domnul premier va uita ce sperietură o fi tras în vizita surpriză pe Autostrada Soarelui. Premierul şi ministrul vor organiza o noi licitaţii pentru deszăpezirile ce vor veni. Tot “nişte” firme fără “maşini ca-n străinătate” le vor cîştiga.

Şi tot împreună, cei doi ar putea da o lovitură de imagine: Autostrada 2 se va deschide doar în zilele cu… aţi ghicit, soare! Aşa cum peste 4-5-6 ani (aşa au promis, eu îi cred), Autostrada de la Bucureşti spre Braşov se va numi “Autostrada Iernii”. Şi, normal, va fi deschisă iarna.

Leave a comment