Noi nu sîntem vinovaţi! Niciodată.

Două probleme: salariile celor care lucrează la Stat şi o emisiune de la radio. Subiectul programului? “Cum să facem ca noi, cei mulţi, să ne impunem punctul de vedere, să nu mai fim conduşi de cine sîntem conduşi.”

Ştiţi deja cu toţii: ministrul Muncii i-a explicat premierului, în şedinţa de guvern de miercuri, că problemele legate de aplicarea Legii unitare de salarizate au apărut din cauza unor contabili. Cu o zi înainte, secretarul de stat în acelaşi minister, domnul Mocanu – adică responsabilul direct de punerea în aplicare a legii – spunea că informaţiile apărute în presă, cum că unii bugetari s-au trezit cu salarii mai mici decît în decembrie 2009, n-ar fi adevărate. Bine, bine, nu sînt, dar atunci ce i-a mai explicat după nici o zi ministrul Muncii premierului României?

La radio, noi, cei mulţi. Ascult vocea impozantă a moderatorului şi mă las vrăjit. Da, măi, are dreptate. Noi, cei mulţi ar trebui să facem ceva. Noi, cei mulţi???? Care? Aceia care nu mergem la vot, scîrbiţi de clasa politică şi de “manelizarea” ţării? Aceia care ne-am obişnuit să nu mai spunem nimic, eventual să nu ne mai uităm la televizor, să nu ne mai informăm, să nu ne mai implicăm în nimic?

Şi totuşi, presa asta care informează prost a continuat să dea exemple: profesori, tineri, bătrîni, paznici, tineri, bătrîni, bibliotecare, tinere, bătrîne. Toţi au aceeaşi problemă: cîştigă mai puţin. Uşor de verificat, domnule secretar de stat. Luaţi fluturaşii de salariu şi-o să vedeţi. “Nişte contabili” sînt de vină? Oare, personajul colectiv “nişte contabili” a greşit şi salariile “unor contabili”? Doar niţel, aşa, cît să nu mai aibă bani de întreţinere luna asta. Sau o fi problema altundeva…

Noi, cei mulţi. Mă tot întreb, cine sîntem “noi cei mulţi”? Nu de alta, dar regula de bază a democraţiei zice aşa: minoritatea se supune deciziilor majorităţii. Or, majoritatea a decis. A ales pe cine a ales (nu că ar fi ceilalţi mai buni, nu mă înţelegeţi greşit!) O fi “majoritatea” cea proastă? Cea care, prin alegerile pe care le face, împinge România într-o direcţie proastă? Probabil. Dar majoritatea asta proastă merge la vot. “Majoritatea bună” merge la munte cînd sînt alegeri.

Toată lumea caută vinovaţi. După ce apare problema. De la ministru la secretar de stat. De la DJ-ul de la radio pînă la cel mai neimportant om de pe stradă. Primii au găsit vinovaţii: “nişte contabili.” Acum vor să afişeze pe site-ul ministerului Muncii “nişte lămuriri”, ca să nu mai fie probleme. De parcă nu puteau face asta înainte să dea drumul legii. Să se asigure că toată lumea a înţeles despre ce e vorba.

Dinspre partea cealaltă, alţi vinovaţi: politicienii. În general, în particular, cum vreţi dumneavoastră, din toate partidele la un loc sau pe căprării. Totuşi, politicienii ăştia… nu i-a ales nimeni sau s-or fi pus singuri acolo?

Vinovaţii sînt alţii. Niciodată noi.

Advertisements

3 thoughts on “Noi nu sîntem vinovaţi! Niciodată.

  1. Suntem total si complet vinovati. Pentru ca nu ne cunoastem drepturile,pentru ca nu recunoastem resposabilitatile care vin odata cu ele, pentru ca nu detinem spirit civic, pentru ca ne rezervam si preferam sa stam deoparte.

    M-am dus la vot de fiecare data. Si am pus stampila pe schimbare,tot timpul. Niciodata,insa,nu am iesit din casa fara sa ma documentez un pic,fara sa vad ce se afla in spatele unor discursuri gandite de aceeasi consilieri (acum,probabil, jongland de la un partid la altul).
    Nu ma impresioneaza urletele,tipetele,acuzatiile, crucile facute in viteza la sfarsitul circului. Dar cred ca suntem cei care trebuie sa actioneze, care trebuie sa le taie macaroana. De aceea am apreciat si initiativa No Basescu Day, Miscarea de rezistenta de la Jurnalul samd.
    Cel mai important,insa, am grija la atitudinea mea. Nu mi s-a oferit degeaba o educatie, iar ca sa fii om nu te ajuta doar un certificat de nastere si capacitatea de a vorbi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s