Manele

Mie nu-mi plac manelele. E simplu. Vouă vă plac? Dacă nu, să vedem cît înseamnă 1% din populaţia României.

Datele problemei:

“Cred că la 99% dintre românii care nu aparţin unei etnii, le plac cântecele romilor, le plac nunţile făcute de romi, le place să audă, poate nu 99%, dar sunt atâţia solişti, cântăreţi, dacă mă gândesc de la Adi Minune până la oricine, le plac manelele… Deci nu este o respingere în societate a ceea ce provine de la romi” a spus Traian Băsescu la prezentarea de luni a unui raport privind situaţia romilor.

Deci, a decretat. Nu-i respingem pentru că “la mulţi” dintre noi ne plac manelele. Şi nunţile ţigăneşti. Şi cîntăreţii lor, de la Minune pînă la oricine. Şi pentru că ne plac, cumva, e evident şi de ce ne simţim acasă peste tot în lume. Iată:

“Hai să fim cinstiţi, avem o mare problemă de imagine. Mergeţi la Paris, mergeţi la Oslo, mergeţi la Roma, mergeţi la Milano, minoritatea romă este prezentă în orice colţ, în faţa oricărui muzeu şi nu ca să intre în muzeu” (T.B.)

Să reiau: nu-i respingem pentru că ne plac manelele, cîntăreţii şi nunţile lor. Totuşi, avem o problemă de imagine. Pentru că minoritatea romă nu se duce la muzee. Sau n-o fi asta? E pe bani…

“Niciodată veniturile romilor nu vor putea creşte până când nu vor fi angajaţi în câmpul muncii şi niciodată nu vor putea fi angajaţi în câmpul muncii până când nu vor merge la şcoală. Cheia evoluţiei pozitive a minorităţii rome este să-şi trimită copii la şcoală”.

Eu nu mai înţeleg. Avem sau n-avem o problemă cu romii? Nu-i respingem, dar nu-i angajăm pentru că nu se duc la şcoală. Păi şi dacă ei ne-ar respinge pentru că mergem la şcoală, cîţi dintre cei 99% s-ar sinucide pentru că n-ar mai putea asculta manele?

Advertisements

11 thoughts on “Manele

  1. Si sa pierdem distractia? Eu am o nunta de asta de 99% si dupa aia mai vorbim. Poate facem o Iugoslavia, o Cehoslovacia. Apropos, imi trebuie un lant de ala frumos, stii pe cineva care poseda unul?

 1. Daca nu te grabesti, pot sa incerc sa-ti fac eu rost de un lant de felul asta: duminica frecventez talciocul de la Valea Cascadelor si ma afund printre lucrurile vechi si foarte vechi. Recunosc sunt multi care vand tel mobile ( care-ti dau ma, un mobil tare ?) , pantofi fara talpa sau sireturi ( care te-ncaltz ma ? ), becuri arse, electronice din acelea din Germania fara fir, etc. Am cumparat anul trecut o icoana de la un domn gras cu un lant gros la gat, poate il vad si-l intreb : cat face mestere lantzugul ?

 2. 99% din populatie.
  99% din populatia pe care el o ia in considerare.
  Deci 99% din populatia care conteaza.
  99% din indivizii care l-au votat.

  Eu zic ca iese procentajul..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s