Tarom, ca la piaţă.

I. mă roagă să o duc pînă la Otopeni, la aeroport. Îşi rezervase prin telefon un bilet de avion pînă la Timişoara şi, dacă nu mergea să îl plătească pînă la 7 seara, îl pierdea. Sau pierdea preţul la care făcuse rezervarea.

Biroul de “Ticketing” al Tarom de la “Otopeni – Domestic Flights” aduce cu ghişeul unui vameş. În ciuda peretelui de sticlă, ca să îl poţi auzi pe omul de dincolo trebuie să te apleci. El stă pe scaun sau se mai ridică, din cînd în cînd, ca să rezolve diversele probleme ce apar în relaţia dificilă cu clienţii. Aşa vedem ce scrie pe imprimanta aşezată cuminte pe o măsuţă, într-un colţ din biroul auster.

“Vă rugăm nu mai apăsaţi pe butoane.

Este foarte sensibilă.”

La rînd, în faţa noastră, două persoane. Un bărbat tînăr şi o domnişoară blondă. După bagajul de mînă al domnişoarei – o cutie mare de Lego – înţeleg că a venit în ţară pentru vacanţa de Paşte. După cîteva minute de aşteptare, în care nu se întîmplă nimic, înţeleg că domnul care era primul la rînd plătea cu cardul. Şi ceva nu funcţiona cum ar trebui. Ceva, nu se ştie ce. Bărbatul de la ghişeu începe să se agite. Se ridică, iese din coşmelia lui cu imprimantă, sensibil, butoane, pleacă spre un loc inaccesibil clienţilor neofiţi. Şi stă. Şi, vorba reclamei, noi aşteptăm. Oricum, n-aveam ceva mai bun de făcut. Rîdem puţin de anunţurile pe care le rosteşte o voce cristalină în megafoanele aeroportului. Le ştiţi, cele cu bagajele lăsate în grija altora. Cum ar suna aceste anunţuri într-un aeroport clandestin, folosit de terorişti ce pleacă în diverse misiuni?

Reprezentantul companiei revine. Se aşează nervos pe scaun, se mai foieşte, se mai ridică… timp în care la coadă apare un personaj nou: un domn bine îmbrăcat, cu un pardesiu lung, tenul măsliniu de la soare, vorbeşte româneşte cu un accent ciudat, pe care nu-l pot dibui. Vreau să zic că l-am auzit vorbind pentru că s-a băgat direct în faţă, ca să întrebe ceva. Bărbatul de la ghişeu îi răspunde sec şi rece (ca să nu zic total nepoliticos) că mai are un client, nu vede? Mă bucură, pe moment, această reacţie. Desigur, să intri aşa în faţă, peste rînd, să nu te intereseze nimic nu merge. Nu în lumea noastră, sau nu ar trebui să funcţioneze în lumea noastră.

Urmează domnişoara blondă, deja exasperată de cît aşteptase. Cere un bilet pentru Satu Mare. “50 de euro. Plătiţi în lei sau în euro?” Domnişoara scoate bancnota, plăteşte şi pleacă. După ce-şi primeşte biletul care iese, miraculos, din imprimantă, sensibil, butoane.

Ne gîndim că ne-a venit şi nouă rîndul. Dar nu e aşa. Domnul cu accent ciudat chiar se grăbea. Vroia şi el un bilet pentru o cursă care urma să plece în cîteva minute. Ce să-i faci… avionul de Timişoara era pentru a doua zi, timp berechet.

În următoarea jumătate de oră, ca să nu vă reţin prea mult, lucrurile s-au petrecut cam aşa: domnul cu accent bizar şi-a imaginat că e mai bine să nu plătească cu cardul, ca să nu aştepte prea mult. Aşa că s-a dus la bancomat să scoată bani. În timpul ăsta, la coadă apare alt bărbat, tot cu un pardesiu lung. Cu aer de angajat la un serviciu secret. Vrea şi el un bilet pentru Satu Mare, cursa care trebuie să plece peste cîteva minute. Aşteptaţi, că mai am un client, da, dar pierd avionul, păi şi ce să vă fac, cereţi voie, poate vă lasă domnul în faţă, domnul cu accent bizar îl lasă, oricum era plecat la bancomat, cel de-al doilea bărbat cu pardesiu şi cu aer de spion dă să meargă şi el la bancomat, dar e coadă şi acolo, se întoarce, la coadă revenise şi bărbatul cu accent ciudat, care vrea să plătească, n-aveţi mărunt, n-am, păi încercaţi să schimbaţi undeva, bine, spionul zice să plătească cu cardul, omul de la ghişeu îi “emite” biletul, 551 de lei. Stop! “Cît aţi spus???” “551 de lei, 5 milioane 500 de lei vechi..” “Domnule, vă bateţi joc de mine, am fost săptămîna trecută cu aceeaşi cursă pînă la Satu Mare şi am plătit 180 de lei!” “Poate aţi făcut rezervare, poate era preţ promoţional, n-am de unde să ştiu…” “Nici una, nici cealaltă, am venit tot aşa, în ultima clipă, am cerut un bilet şi am plătit 180 de lei.” “Poate era avionul plin…” “Şi acum e gol? Că aud că nu mai aveţi bilete…cu banii ăştia pot merge la Londra… vă bateţi joc, să ştiţi că lucrez la Camera Deputaţilor şi o să fac o sesizare…”

În fine, cei doi plătesc, pînă la urmă. Întrerupţi de alţi doi bărbaţi care încearcă să afle cum şi-ar putea recupera biletele pe care le-au plătit, dar de care n-au putut beneficia din diverse motive. Ne vine şi nouă, în sfîrşit, rîndul. I. îşi făcuse rezervarea prin telefon, cum v-am spus. Domnul de la ghişeu îi cere codul. (cînd faci rezervarea, primeşti un cod magic, cu care te duci şi-ţi ridici biletul.) I. îi dă codul. Din vorbă în vorbă, aflăm că nu se pot face rezervări prin telefon ci doar online, dar I. îşi făcuse rezervarea prin telefon, imposibil, ba da, păi vă zic că nu se poate, cum nu se poate dacă eu aşa am făcut. Şi urmează un şir de întrebări retorice. O să le spun aşa, deşi mi-ar fi plăcut să înţeleg vreun răspuns din tezele bolovănoase ale domnului de la ghişeu: de ce domnişoara blondă a plătit 50 de euro pentru Satu Mare iar domnul spion de la Cameră 551 de lei, cum se calculează preţul pe kilometru la Tarom, de ce un bilet pînă la Timişoara şi înapoi costă 150 de euro, care e mecanismul prin care se schimbă preţul biletelor o dată la două ore? Concluzia ar fi că e ca la piaţă. Cum o vrea domnul.. de la ghişeu.

Potrivit Monitorului Oficial, citat de Adevărul, Tarom a înregistrat anul trecut un cîştig de 760 de mii de lei. Alte date, publicate vreo 2 luni mai tîrziu de Ministerul Transporturilor, arată că, de fapt, Tarom a pierdut, în total, vreo 10 milioane anul trecut. 10 milioane de dolari, adică în jur de 30 de milioane de lei.

Ceea ce, pînă la urmă, e logic, nu?

2 thoughts on “Tarom, ca la piaţă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s