Premierul-șofer de taxi

Aceasta nu e o glumă. Cel puțin titlul nu e. Se întîmplă în Norvegia, unde premierul Jens Stoltenberg, după o întrunire a Consiliului Coroanei, s-a îmbrăcat în șofer de taxi și a pornit pe străzile capitalei. Într-o vineri după-amiaza.

“În taxiuri, oamenii spun cu adevărat ce cred”, și-a motivat Stoltenberg gestul. Iar premierul, aflat în plină campanie electorală după două mandate consecutive, e în căutare de voturi pentru Partidul Laburist pe care îl reprezintă.

Întreaga aventură a premierului transformat în șofer de taxi a fost filmată cu camere ascunse, filmul rezultat arătînd ca un popular gag de televiziune. Pasagerii îi spun șoferului că seamănă cu primul-ministru – care a ales să nu se mascheze – iar surpriza lor cînd își dau seama că șoferul lor este chiar Jens Stoltenberg e autentică.

Desigur, au fost și voci care au spus că premierul trebuia să îi asculte pe oameni în ultimii 8 ani. Însă sînt doar semnele unei democrații adevărate, în care oricine își poate spune, fără teamă, punctul de vedere.

Pentru că, judecînd la rece, cifrele economice îi contrazic: Norvegia are, potrivit CIA World Factbook, cel de-al patrulea PIB din lume (în 2010), un “șomaj cvasi-inexistent”, după cum îl califică experții, de 3,6%. Rezultate care au determinat, recent, autoritățile suedeze să creeze un program prin care tinerii șomeri suedezi erau încurajați să își găsească un loc de muncă la Oslo. “Încurajați”, adică autoritățile dintr-o localitate suedeză, împreună cu Oficiul Național pentru ocuparea forței de muncă le plătea biletul, o lună de cazare și le oferea consultanță pentru a-și găsi de lucru.

Nu vreau să fac aici o comparație între potențialul economic al Norvegiei și României, între resurse sau istorie. Ceea ce m-a atras la știrea că premierul s-a pus în pielea omului simplu ca să “ia pulsul” străzii e mentalitatea. Aceeași care l-a făcut pe Stoltenberg să recunoască, ușor amuzat, atunci cînd a fost criticat de “clienții” săi că i se oprește taxiul prea des, că în ultimii 8 ani nu a condus mașina. Deci, și-a cam pierdut antrenamentul pe bancheta din spate a mașinii oficiale. Același premier care merge, totuși, și cu bicicleta la serviciu (cum fac foarte mulți concetățeni deai lui).

Acum, vi-l imaginați pe premierul nostru făcînd asta, chiar și în campanie electorală? Răspunsul e simplu. Întrebat la începutul mandatului său dacă va fi văzut pe bicicletă, Victor Ponta a răspuns: “Vreți să-mi rup iar un deget sau altceva?”. Deci nu…

Despre președinte, care își plătește vizitele semi-oficiale cu iz electoral din bani publici, nici nu mai vorbesc.

Dar ar putea face, totuși, cîteva lucruri care nu le-ar pune integritatea corporală atît de prețioasă în pericol. Iată:

–       să meargă la vulcanizare cu mașina și să ceară bon fiscal.

–       Să își cumpere covrigi de la “Covrigul uriaș” și să ceară bon fiscal.

–       Să intre într-un magazin de la peiferia Bucureștiului și să-i întrebe pe vînzători de ștampilă.

Și “provocările” ar putea continua. Așa, politicienii noștri ar afla multe. Cine știe, poate ar și schimba ceva.

PS. Pentru cei care nu știu, șeful statului este, în Norvegia, regele.

Filmulețul cu premierul-șofer de taxi îl puteți vedea aici: http://www.youtube.com/watch?v=0ONrD6ip_s0.

A fost preluat de toate marile televiziuni și ziare ale lumii.

Later edit: Nici un client al premierului nu a trebuit să plătească cursa. Stoltenberg nu are licență de taximetrist.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s