Lucruri mărunte pe care guvernul le uită. De fiecare dată, oricare ar fi acesta.

Din 1990 încoace, am trăit de deja prea multe ori euforia de dinainte și mai ales de imediat după alegeri. Politicienii promit – orice, dar promit – ceea ce se rezumă în cuvintele “o viață mai bună”, cu varianta “pentru români”, în funcție de cît de populist e mesajul politicianului respectiv. Sau de cît de bine trăiește alegătorul.

I-am auzit toți, fie că urmărim sau nu știrile. Mesajul lor se insinuează peste tot, precum se scurg zoaiele dintr-o pungă găurită de gunoi. Sau dintr-o sacoșă electorală, din nou în funcție de cît de bine trăiește alegătorul.

Și tot de fiecare dată, imediat după alegeri se așterne un fel de liniște împăciuitoare: să-i lăsăm dom’le, să lucreze! Și uite așa, România întreagă pare să intre în vacanță, Critica își strînge catrafusele îmbîcsite și se duce la băi, lăsînd loc Speranței, fie aceasta și oarbă. Apoi, vorba reclamei: “And now we wait!”

Politicienii își încep lungile plimbări pe la televiziuni (unii dintre ei, sărmanii, sînt adesea puși în situația să iasă cu cîteva minute mai devreme dintr-un studio de televiziune, ca să ajungă, chiar și cu cîteva minute întîrziere, într-unul de la concurență. Dar, fie, ce nu faci să-ți prezinți mesajul?

Ei bine, atunci, la începuturi, politicienii știu. Nu glumesc, ei chiar cunosc problemele alegătorilor. Și, probabil din inerție, continuă să facă promisiuni. Că vor face, că vor schimba, că vor fixa. Pînă într-o dimineață cînd, treziți cu greu din somnul scurt pe care abia îl permite munca asta continuă, își dau seama că acum sînt la putere. Sau că au măcar un loc în Parlament. Și că în următorii cîțiva ani nu mai trebuie să promită nimic.

Așa se face că problemele rămîn aceleași, ba chiar se agravează de la an la an. Așa se întîmplă și cu actualul guvern. A promis, a cîștigat, a mai promis puțin și-a uitat.

Sau, cine știe, o fi pierdut hîrtiile pe care își notase problemele. Dacă e așa, iată-le aici, cu singura precizare că nu sînt toate. Mi-am pierdut și eu o parte din hîrtii.

Potrivit edu.ro, rezultatele finale la a doua sesiune de BAC din 2013 arată că procentul cel mai ridicat de promovabilitate a fost în Arad: 35,9%! În Ilfov, adică la doi pași de București, cifra e sub 10%, iar în Capitală procentul e de 15,5.

Un recent sondaj INSCOP Research arată că 63% dintre români au dat șpagă personalului medical. Adică unul din doi români dau șpagă la medic. Adică… hai să zicem 9 milioane de oameni. Iar medicii au primit șpaga.

Alt studiu. De data asta al Oficiului European de Luptă Antifraudă. Zice așa: “în România, în cazul licitațiilor pe bani europeni, în unul din trei cazuri se dă mită. Probabilitatea ca o licitație pe fonduri europene să fie fraudată e între 28 și 35%.” Și încă puțin: “În România, 56% din bugetele proiectelor din fonduri UE sînt pierdute din cauza fraudelor, incompetenței sau pentru că proiectele nu mai sînt eficiente.”

Alt studiu, alte date arhicunoscute despre birocrația sufocantă din țara noastră. În cazul companiilor, România cere cele mai multe plăți din Uniunea Europeană, 113. În medie, în UE se fac 17 plăți pe an. Suedia e campioană absolută, cu doar 2 (două) plăți pe an. Dar Suedia e pe Marte și folosește tehnologie extraterestră de ultimă generație, vă spun eu c-am fost acolo în ’95!

Nu pretind că lista de mai sus are cele mai exacte date. Este, pînă la urmă, rezultatul unei singure ore de documentare, fără prea mare bătaie de cap. Dar sînt convins că guvernul are toate datele, exacte.

Iar ceea ce am înșirat mai sus prezintă, de fapt, o stare. Cea în care se află România de peste două decenii.

Pe care guvernul cu politicienii lui au promis, nu demult, să o schimbe. În bine.

PS. Să nu creadă cumva cineva că nu consider importantă plata taxa și impozitelor! Din contră! Dar parcă aș vrea să văd că-mi oferă statul ceva în contul celor plătite deja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s