Mic dicționar de zi cu zi. Pentru tați.

“Mama/mami” înseamnă, în funcție de cum pronunță cuvîntul și de tonalitate, că vrea ceva (urgent), că vrea să ne arate ceva, că îi e sete sau foame, că vrea să o vadă la televizor. Cîteodată, înseamnă pur și simplu “mama”.

Cu “tata” e ceva mai simplu. “Tata” și “Tati” înseamnă că mă strigă.

“Papa”, “apa” sau “ ‘apte” vor să spună că îi e foame sau poftă de ceva. Cu precizarea că “apă” poate ține loc de “suc”, “apă” sau “lapte”. Sau de “nanonino”. Sau de “puine”.

“Papu” e Petru, “Aki” e Aki. “Măi, Aki” are varianta “moi, Aki” sau “cu’cat” sau “hai”, dar cîinele trebuie să aibă zgarda pusă ca să aibă de ce să-l prindă. “Dodo” e din desene. “Bam-bam” la fel.

“Nani puia mama/ nani puia tata/ nani nani puia nani” înseamnă că, în principiu, ar vrea să doarmă. Dar experiența ne spune să nu cădem în această capcană. S-ar putea să vrea doar să cînte.

A, și pentru că sîntem la cîntat, “la, la-la” e cînd vrea să asculte “Caii verzi pe pereți”. De cîteva ori pe zi pînă nu demult, acum s-a mai schimbat. Îmi cere să asculte melodia doar dimineața. Probabil că seara face la fel cu mama ei.

“Na-na”, însoțit de un semnul “nu” pe care îl face ferm cu mîna – vrea să se joace cu “Talking Tom”, deci vrea telefonul.

Telefonul îl mai vrea cînd o cere pe “muni”. Orice convorbire se încheie cu “Pa!”.

“Pui” este, în principiu, ceva mic. “Baie” poate spune ori pentru că vrea să facă baie, ori pentru că vrea la baie. Ori pentru că poate să spună.

“Tuuu-tu” e fie trenul, fie mașina. Sau a fost mașina de pe frigider, că tocmai a spart-o. Deci rămîne trenul.

“Nu ia” – nu vrea. Ceea ce nu e neapărat adevărat. Adică poate să vrea chiar dacă susține că nu.

“Pisi” e pisica cu care doarme sau cele pe care le vede la televizor. Caca și pipi sînt alte două cuvinte.

Nu mi le amintesc chiar pe toate. Dar unul e foarte, dar foarte important: “Ia”, cu mîna întinsă într-o direcție neclară. Ce, nu e clar? Vrea ceva!

Și încă un lucru:“Bye-bye” e pa.

a_cal
foto: Ioana Silistraru

PS. Agatha a împlinit, recent, 1 an și 6 luni.

Advertisements

One thought on “Mic dicționar de zi cu zi. Pentru tați.

  1. Reblogged this on FOURTIES FUN and commented:
    Părinţii îşi pierd în anumite condiţii vorbele articulate şi încep să folosească, uneori chiar şi între ei, adulţii, cuvintele pocite ale copiilor mici. Mic dicţionar de intimitate to the next level a părinţilor de bebeluşi. Şi nu doar pentru taţi.

    P.S. Cine îl cunoaşte pe soţul meu nu ar fi crezut vreodată never-ever că o să folosească terminologia şi o să se şi laude cu asta. A nice touch, though, mai ales pentru un bărbat. Eu însămi sunt mişcată.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s