România, o insulă pustiită de noi

Peste 1.600 de morți numărați. Autoritățile se tem, însă, că numărul morților va ajunge la 10.000. Cei rămași fără adăpost ajung undeva pe la 660.000. Oameni ca noi. Aproximativ 2.000.000 au nevoie urgentă de hrană. Dintre ei, 300.000 sînt proaspete sau viitoare mame.

Cifrele seci prezintă un bilanț provizoriu al taifunului Haiyan, din Filipine.

Președintele Crucii Roșii filipineze spune: „Avem cadavre în apă, cadavre pe poduri, cadavre pe marginea drumului.” Vă imaginați? Cadavre peste tot!

Jurnalele de știri internaționale prezintă tragedia pe larg, cu corespondențe și trimiși speciali în localitățile afectate de furia nemaivăzută a naturii. Statele Unite și Marea Britanie au trimis nave militare care vor oferi asistență. Lumea întreagă se mobilizează, pentru a cîta oară, ca să ofere ajutor.

foto Reuters/ http://www.buzzfeed.com
foto Reuters/ http://www.buzzfeed.com

Noi continuăm să trăim mica noastră tragi-comedie națională, transmisă în direct de jurnalele de știri și alimentată de locatarii vremelnici ai celor două „palate” – Cotroceni și Victoria și de alte sute  de „aleși”, preocupați, mai ales, de cine le plătește biletele de avion.

Sper să nu ajungem nicicînd în situația de a avea nevoie de ajutor, așa cum se întîmplă cu milioanele de filipinezi. Sper să ajungem să învățăm lecția implicării altfel. Tot sper.

Pînă atunci, România va rămîne o insulă pustie. Alimentată de ignoranța propriilor cetățeni.

Cîteva fotografii care nu au nevoie de comentarii găsiți aici:

http://www.buzzfeed.com/rachelzarrell/27-devastating-images-from-typhoon-haiyans-destruction

LATER EDIT: Președintele filipinez a declarat, pentru CNN, că numărul morților s-ar putea apropia de 2.500 și că estimarea inițială  de 10.000 a fost influențată de drama prin care trec localnicii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s