Haideți să le tăiem salariile! Lor, politicienilor!

Parlamentarii ne-au lovit, zilele acestea, acolo unde ne doare cel mai tare: în mîndrie. „Bă, chiar ne credeți proști?” Cam așa s-ar rezuma, decent, mesajul ce-a aprins internetul românesc și dezbaterile de la cîteva posturi de televiziune. Altfel, voci mai ferme au pronunțat expresii cu „capete în gură”, „gîți” și „mame”.

Dar nu despre reacțiile de furie vreau să vorbesc. Pentru că supărările, de cele mai multe ori, trec cu timpul. Pînă la urmă, vin Sărbătorile, avem porci de tăiat, brazi de împodobit și cadouri de pus sub ei. Urmează o perioadă de tihnă. Tocmai acea stare pe care s-au bazat „aleșii” cînd au încercat mîrșăviile.

De data asta, însă, s-ar putea ca supărarea noastră să nu mai treacă așa de ușor. Umilințele acumulate din 1990 încoace pe principiul „totul ni se cuvine, nouă, că ne-ați ales” au atins vîrful sacului, nu mai e loc pentru încă una. Furtuna asta care stă să izbucnească se va întoarce împotriva tuturor, într-o perioadă care trebuia să fie extrem de calmă, avînd în vedere scorul cu care a cîștigat alegerile actuala coaliție.

Dar doar de calm n-avem parte. Pentru că 70% dintre cei din Parlament au uitat promisiunile cu care ne-au vrăjit imediat ce s-au instalat în fotoliile confortabile ale sălilor de ședință. N-au făcut mai nimic, ba chiar ne-au dovedit că pot face mai rău decît înainte.

Nu îndemn la răscoală. Nu la violență. Sigur, protestele în stradă au rolul lor și pot crea presiune. Însă experiența anilor de democrație dovedește că rezultatul acestui mod de a protesta e destul de slab în țara noastră. Cred că, de data asta, trebuie să facem altfel, să scormonim bine în felul nostru de-a fi. Să folosim, pentru o cauză nobilă, o meteahnă pe care o tot blamăm la unii dintre conaționali: șmecheria!

Potrivit Constituției, 100.000 de cetăţeni, care să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare dintre acestea să se strângă minimum 5.000 de semnături, pot iniția un proiect de lege organică. Un sfert din jdețele țării ar însemna 10,5. Putem însă lăsa de la noi. Să fie 11.

De ce am sărit așa la inițiative legislative? Păi, simplu. În cazul de față, legea organică:

„(3) Prin lege organică se reglementează:

a) sistemul electoral; organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente;

b) organizarea, funcţionarea şi finanţarea partidelor politice;”

 

Și acum vine bombonica:

„c) statutul deputaţilor şi al senatorilor, stabilirea indemnizaţiei şi a celorlalte drepturi ale acestora;”

salariul

Inițiativa legislativă ar avea un singur articol care ar putea suna cam așa:

„Senatorii și deputații sînt reprezentanții alegătorilor, ai poporului român. Avînd în vedere acest adevăr de netăgăduit, se stabilește indemnizația lunară a parlamentarilor egală cu salariul minim pe economie, indexabil, o dată pe an, cu rata inflației, în același timp cu indexarea tuturor salariilor plătite de la bugetul de stat. Parlamentarii vor trăi în întregul mandat din indemnizație, fără să poată beneficia de alte înlesniri de natură materială.”

 

100.000 de semnături sînt multe. Procedura de strîngere a lor e complicată. Însă mergeți în Maramureș și spuneți-le că vreți să le tăiați salariile „Miticilor”. Veți primi zeci de mii de semnături! În Ardeal amintiți-le alegătorilor despre aroganța celor care-i reprezintă. Vor fi alte mii de oameni care vor face voluntariat să strîngă semnăturile. În Moldova spuneți-le că timp de 23 de ani au fost rupți de restul țării. În Dobrogea întrebați-i dacă le place sărăcia. La Craiova sau Timișoara întrebați dacă-i reprezintă Bucureștiul. Și-o să descoperiți că 100.000 de semnături nu mai sînt așa de multe.

Sigur, parlamentarii vor putea spune că noi, cetățenii, n-avem dreptul să facem inițiative legislative în probleme de natură fiscală. Sînt însă convins că o mulțime de avocați excelenți din țara asta vor susține cauza gratuit în justiție și vor demonstra că indemnizația parlamentarilor nu e o problemă fiscală.

Apoi, știu că inițiativa ar fi uitată de la o ședință la alta. Ei bine, aici ar face bine presiunea străzii. Pentru că de asta le e teamă.

În fine, cel mai probabil ar vota împotrivă. Însă un cordon liniștit de vreo 50 de mii de români care s-ar plimba, întîmplător, în jurul clădirii Parlamentului i-ar putea face să se gîndească mai bine.

Și chiar dacă inițiativa ar cădea, lor nu le-ar pica bine. Iar Constituția ne-ar permite să mergem mai departe. Sesizarea Președintelui, în cazul legilor de modificare a Legii Fundamentale, poate fi facută de către guvern, cel puțin un sfert dintre parlamentari sau de 500.000 de alegători, din cel puțin 21 de județe, cu cîte 20.000 de semnături în fiecare. Iar după ce am strînge 100.000 de semnături, n-ar mai fi așa de complicat să găsim de 5 ori mai multe.

Să nu credeți cumva că sesizarea președintelui am amintit-o pentru că-l iubesc pe actualul! Nici vorbă, dar asta-i legea, astea-s căile de atac.

Iar următoarea inițiativă a românilor, ca o dovadă de dragoste supremă, ar fi chiar pentru el. Și, sigur, pentru minunatul guvern.

PS. O conecință imediată a inițiativei de mai sus, în cazul în care ar fi adoptată, ar fi creșterea bruscă a salariului minim pe economie. Inclusiv a nivelului de trai, prin taxe mai mici la carburanți, alimente. Și s-ar dezvolta și programele sociale, facilitățile pentru locuințe noi etc.

Advertisements

2 thoughts on “Haideți să le tăiem salariile! Lor, politicienilor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s