Învățăturile sfîrșitului de an. Băsescu încalcă legea.

O imagine de la sfîrșitul anului trecut nu-mi dă pace: președintele Băsescu iese cu nepoata lui în brațe și o duce la mașină. Părinții copilului urcă în mașină pe locurile din spate. Grijuliu cum doar bunicii știu să fie, Traian Băsescu pune copilul în brațele mamei și închide portiera. Mașina pleacă. Președintele, fericit, intră înapoi în vila de protocol, urmărit de camerele de televiziune. O secvență care va rula pe toate posturile, iar el, președintele, știe asta. Postura de bunic îl prinde și vinde în același timp.

În această poză aproape idilică, un singur detaliu le-a scăpat, totuși, multora: un amănunt care ar trebui să ne revolte, o dovadă în plus că președintelui îi pasă atît de puțin de lege încît e în stare să pună vieți în pericol.

Rederulați imaginea. Președintele cu copilul în brațe, părinții se așează pe locurile din spate, președintele o pune pe nepoțică în brațele mamei, mașina pleacă. Stop!

Asta îmi amintește o poveste din apropierea României, cînd un amic al unei foarte bune prietene a acceptat cu greu să îi ducă fetița, care avea 4 ani deja, fără scaun de copil în mașină. Amicul venise nepregătit și a găsit, în cele din urmă, o soluție de compromis. A construit un scaun din mai multe pături ca să o poată ridica pe fetiță pînă la înălțimea unde centura de siguranță nu o deranja. Și, desigur, a mai și mers foarte încet. Lucrul ăsta s-a întîmplat în Austria, la cîteva sute de kilometri distanță de granița țării noastre.

Și-acum, revin la imaginea de sfîrșit (sau început) de an. Un bunic își pune nepoata în brațele mamei, în mașină. Nu se gîndește nici măcar o clipă la pericole. La cît de simplu ar putea zbura prin parbriz copilul după o frînă bruscă. Sigur, pe vremea bunicului respectiv, lucrurile erau altfel. Faptul că nu a învățat nimic despre prevenție în ultimii 20 de ani nu e neapărat vina lui. E mai degrabă vina părinților fetiței că permit așa ceva.

Ce e însă foarte grav e că acest bunic nu e unul oarecare. Că el reprezintă, încă, un model pentru mulți români. Că orice gest al lui e exemplu pentru cei care l-au votat. Și că faptul că se plasează, constant, deasupra legii pe care o ignoră, îi încurajează pe mii ori sute de mii de români să facă la fel. Pe principiul „Păi bine, bă, dacă Băsescu face așa de ce-aș face eu altfel?”

 

Și, în fine, poate la fel de grav, însă pentru un grup mai restrîns, e că nici un jurnalist n-a pus problema cea mai simplă: nepoata președintelui României merge într-o mașină în care nu există scaun de copil. Deci încalcă legea. Nu ea, ci părinții ei.

PS. Îmi cer scuze anticipat dacă vreun jurnalist a pus problema așa. Asta înseamnă că are și scaun de copil în mașină.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s