De la Facebook la viitorul României

Dacă ați găsi într-o zi puterea de a vă face curat în viață, ce ați îndepărta? I-ați da la o parte pe cei care vă amenință, vorbesc urît și în restul zilei se ceartă de parcă ar fi plătiți pentru asta? Cu siguranță că ați renunța la ei, doar dacă nu ați fi asemenea lor.

De ce ați avea atunci încedere în cei care conduc, azi, România?

Pe un prieten care vă înșeală într-o zi abia dacă mai vreți să-l vedeți. Poate că, pînă la urmă, îl veți ierta, însă nu veți uita acel moment.

De ce să-i iertați, atunci, pe cei care de zeci de ani vă promit că o veți duce mai bine, iar ei, după ce-i investiți cu toată încrederea, nu fac decît să-și îngroașe propriile conturi?

Dacă ați găsi, într-o zi, puterea miraculoasă cu care să înlăturați minciuna ori impostura din jurul vostru, i-ați mai accepta pe cei care ne conduc? Întrebarea a devenit, în ultimii ani, aproape retorică.

Și totuși, aceiași politicieni ne conduc de zeci de ani. Iar puținii oameni de calitate ori s-au transformat, ori au fost înghițiți de monstruosul sistem. De ce?

Un posibil răspuns ar fi: pentru că oamenii aceia care sînt sau au fost într-o zi conștienți de nevoia de curățenie în viețile lor, au decis să înlăture întregul sistem. Adică să nu mai participe la vot. Pentru că „toți sînt la fel”, deci n-avem de unde să alegem pe cineva bun.

Teoria asta ar fi valabilă în cazul listei de prieteni de pe Facebook. Dacă am ajunge la concluzia că nu doar ei ci întreaga rețea ne face rău, am putea renunța la ea fără nici o problemă. Nu de acolo ne vin nici hrana, nici locul de muncă, nici legile, autostrăzile, taxele ori salariul.

Să renunți la a mai merge la vot pentru că te dezamăgesc cu toții înseamnă, însă, să ascunzi mizeria sub preșul de la intrare. Iar atunci cînd o descoperă un amic ce vine în vizită să spui că-i vreun vecin de vină, dacă nu chiar administratorul de bloc, la alegerea căruia tu nu ai participat.

Trebuie să mai existe o cale pentru România. Nu știu care e aceea, însă mi-e tot mai clar că are legătură cu implicarea și cu asumarea.

Advertisements

One thought on “De la Facebook la viitorul României

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s