Legalizați spaga! Doar așa vom scăpa de ea!

Prietenul meu S. tocmai s-a mutat la București. Cu Serviciul, și-o să vedeți de ce-i așa de important. Serviciul, adică.

Mutatul într-un alt oraș implică o mulțime de bătăi de cap. Să-ți găsești o casă, să-ți muți lucrurile, să-ți aduci familia, să găsești creșă pentru fetiță și așa mai departe. Entuziasmul de la început scade pe măsură ce trece timpul, pînă cînd atinge limitele răbdării. Iar atunci, vrei să se întîmple totul repede, nu mai contează nimic altceva, numai să fie repede.

Și cum pentru case există agenții, pentru mutat mobila sînt firme, rămîne găsitul creșei. Recomandat de către cunoscători drept adevărata probă de bărbăție.

Colegii lui S., fini cunoscători ai problemei, i-au spus că nu va reuși să găsească o creșă. S. e însă un om hotărît și, între noi fie vorba, nici nu prea avea de ales, așa că s-a dus la creșă, să vorbească cu doamna directoare. Prima încercare a început cu răspunsul amabil al doamnei: „Nu se poate!”. La insistențele prietenului meu, întîlnirea s-a încheiat cu „Faceți o cerere!”

După 2 zile, amicul vine cu cererea. În ea, un plic. În plic, 200 de euro. Directoarea refuză doar cît să nu dureze prea puțin depunerea cererii. După alte cîteva zile îl sună pe S. și îi spune că „problema s-a rezolvat!”

 

Interesant nu e că o astfel de treabă banală poate fi rezolvată doar cu șpagă. Asta știm sau bănuim cu toții. Problema e că obiceiul tinde să devină atît de răspîndit încît există prețuri pentru orice. Iar în cazul ăsta, cei 200 de euro au fost, se pare, cam mult.

În prima zi de creșă, soția prietenului meu se trezește cu un plic, pe care doamna directoare i l-a dat cu un zîmbet complice: „am rezolvat și eu mai sus și e ok.” În plic, 100 de euro…. Așadar, ăsta era prețul real pentru o problemă care inițial „nu se poate” rezolva.

De unde eu înțeleg că singurul mod de a scăpa de blestemul șpăgii ar fi chiar legalizarea ei. Lista de prețuri pentru fiecare serviciu există, ar mai cîștiga ceva bani și editura bine aleasă care ar publica-o.

Pentru că altfel n-o să scăpăm niciodată. Și știți de ce? Păi am uitat un detaliu. S., prietenul meu, a dus la creșă adeverința de la locul de muncă. Iar pe hîrtie scrie mare numele angajatorului, imposibil de ratat chiar și de către o doamnă directoare ocupată pînă peste cap. Iar numele angajatorului în cazul acesta începe cu „S” și se termină cu „erviciul”.

În rest, nici nu mai contează care dintre cele 2 servicii de informații e. Pentru că e clar un lucru: doamna directoare de creșă știe că toți vom ajunge, într-o zi, să avem nevoie de ea. Iar această lege e mai presus de orice altceva.

Advertisements

One thought on “Legalizați spaga! Doar așa vom scăpa de ea!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s