Tren de mare viteză ajunge la destinație cu 2 ore întîrziere. În România.

Un reportaj din Adevărul descrie unul dintre cele mai vizibile paradoxuri ale României post-decembriste: un tren de ultimă generație pleacă de la Craiova spre Motru pe un traseu de încercare a mașinăriei produse în România. Trenul funcționează fără probleme, însă ajunge la destinație cu 2 ore întîrziere!

tren_adevarul
copyright Andrei IRIMESCU/ Adevarul

Ca să înțelegeți corect paradoxul, între Craiova și Motru sînt 94 de kilometri dacă mergi cu mașina. Ceea ce înseamnă, în România, în jur de o oră și jumătate de drum. Adică o întîrziere de 2 ore la o oră și jumătate? E aproape o sfidare a matematicii!

Asta îmi amintește de primele Ferrari sau Lamborghini cumpărate în anii de după decembrie ’89 într-o Românie fără autostrăzi și brăzdată de craterele din drumuri.

De mașinile de sute de mii de euro cumpărate în leasing după 2000 și ținute în fața blocului de garsoniere (asta dacă nu cumva fericitul proprietar nu stătea cu părinții în apartamentul de 2 camere).

Îmi amintește de pîrtiile doamnei Udrea construite la o altitudine mai mică de 1600 de metri, sfidînd atît sfaturile specialiștilor cît și evidența.

Îmi aduce aminte de autostrăzile făcute pe hîrtie de actualul guvern, planuri ce-au costat și ele prea mult pentru țara asta, deși e clar că nici un guvern de pînă acum n-a făcut altceva decît planuri, ca să nu zic că a mințit.

Mă bucur că o companie românească a construit un tren care poate merge cu 160 de kilometri pe oră. Cred că această realizare merită încurajată și promovată. Însă atîta timp cît pe calea ferată viteza maximă va fi de 100 de kilometri, și asta doar pe porțiuni scurte, curajul celor de la fabrica din Craiova va fi în zadar.

Pentru că România asta în care investesc își bate joc de ei. Așa cum o face și cu noi. România altora, nu a mea.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s