Mamă, îți muțumesc, dar ai greșit!

 

Îi las să-mi spună cum e mai bine să mă port în lume, deși ei ar înfige cuțite în spatele oricui nu le e de folos. Îi las să-mi spună cum să mă port, fără să mă revolt. Am grijă, doar, să nu mă întorc cu spatele la ei.

Le urmăresc zîmbetele largi, înghețate, cînd vorbesc cu oameni pe care tocmai i-au bîrfit. Nu le spun nimic, mi-e doar o jenă imensă.

Îi ascult oră de oră, zi de zi, mințind despre viața mea, a lor, a noastră. Despre cît de bine ne e. Și tot ce fac e să scriu, din cînd în cînd, cîteva rînduri pornite dintr-o furie mult prea șlefuită pînă să se reverse pe taste.

Îi las să-mi traseze de sus, de pe tronul lor imaginar, indicații despre meseria mea. Despre cum trebuie să o fac. O meserie cu care ei nu au nici o legătură, dar pe care sînt convinși că o stăpînesc pînă în cele mai mici detalii. Iar eu doar îi ascult, rușinat și blocat de nesimțirea lor.

Îi văd umplînd pădurile de gunoaie, de dejecțiile lor. Și tot ce fac e să mă gîndesc cum să-mi adun prietenii să facem curat în urma lor. Măcar o dată pe an.

Îi urmăresc punînd stăpînire pe oraș, pe țară, acoperind totul cu mizerie, minciună, furt, incultură și lipsă de respect. Tot ce fac e să mă duc într-un dojo unde scap de ei, de tot gunoiul ăsta pe care nu-l pot ignora.

Îi văd strigîndu-și în gura mare respectul, pioșenia, cultura, dragostea de neam și țară și copii, credința în Dumnezeu, în Bine, în orice le-ar servi interesele meschine, dintr-un anumit moment, dintr-o anumită zi. Și tot ce fac e să mă ascund, să mi se facă rușine de lipsa lor de rușine.

Mamă, ai greșit undeva! Nu știu unde, dar ai greșit. Pentru că m-ai făcut așa.

Pentru că nu m-ai făcut erou, să schimb regulile acestei lumi așa de strîmbe.

 

 

 

Advertisements

5 thoughts on “Mamă, îți muțumesc, dar ai greșit!

    1. Treaba cu eroul era o metaforă, am renunțat la ea după ce am văzut Superman. Eram copil. Iar restul nici nu știu cît e frustrare și cît început de revoltă.

  1. Probabil nu ai copii. Sa pastrezi ce ai scris aici pentru cand vei fi parinte si sa faci totul asa cum ar trebui sa fie, nu cum este. “Fa cum iti spun, nu cum fac” nu functioneaza – am citit un studiu care demonstreaza ca nu merge. Acel studiu m-a speriat si de atunci incerc sa fiu asa cum fiul meu crede ca sunt.

    1. E în regulă, n-ai de ce să îţi ceri scuze. Nu ştiu dacă revolta face parte din categoria “cum trebuie să fie”, dar dacă face parte, e nevoie de pauze. Consumă multă energie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s