Cum aruncă Băsescu în aer rămășițele USL

“Fac un apel la cei doi lideri ai USL să revină la rațiune, nici unii nici alții nu vor să se despartă, dar au orgolii și nu știu cine pierde. Ii propun public premierului să cedeze la solicitarea PNL de a-l avea pe Iohannis vicepremier, ar debloca lucrurile.”

Acesta e mesajul de ieri seară al președintelui. Aparent nevinovat. Aparent, un atac la ambii lideri ai coaliției care, să nu uităm, a cîștigat cam 70 % din voturi la ultimele alegeri. Un mesaj care va dinamita, cred eu, ultimele cărămizi de la fundația și așa șubredă a USL.

Cerîndu-i premierului să îl accepte pe Klaus Iohannis, Traian Băsescu nu face decît să alimenteze suspiciunile care au depășit demult stadiul de șoapte pe la ușile sălilor de ședință social-liberale. Practic, președintele avea două variante: să îi ceară premierului să cedeze în fața presiunilor PNL, sau să îi ceară lui Crin Antonescu, celălalt președinte USL, să nu mai insiste cu modificarea structurii guvernului (deși această modificare nu ar necesita decît acceptul premierului).

Făcînd apel la “rațiunea” premierului și nu la cea a președintelui Senatului, Băsescu le dă un solid material de criză celor care acuză o apropiere parafată în secret între actualul locatar al Cotroceniului și veșnicul candidat

De fapt, pentru Traian Băsescu Klaus Iohannis e doar o unealtă. Nici vorbă să-l fi apucat, peste noapte, grija că puterea de muncă și talentele organizatorice ale “neamțului” ar risca să se piardă. În urmă cu 5 ani, același Traian Băsescu îl refuza pe Iohannis, propus ca premier de o majoritate politică cvasi-majoritară, în dauna lui Lucian Croitoru. Actualul primar al Sibiului era renumit și atunci pentru exact aceleași lucruri ca și acum. Doar că atunci, președintele n-a vrut.

Acum, Băsescu joacă o carte pe care a pregătit-o de mult timp: cea a atragerii PNL într-un “joc al puterii ce va fi”, bazîndu-se pe o erodare naturală a credibilității PSD. Dublată, spre norocul președintelui, de lăcomia socal-democraților, care își scot la iveală, pe zi ce trece, fețele hîde ascunse sub straturi groase de machiaj de televiziune. Rupînd coaliția, Băsescu își oferă un răgaz pentru a pregăti mișcarea Dreptei, acum doar un firav lăstar. Atrăgînd PNL în Opoziție, realizează ceea ce n-a reușit nici un lider aproapiat lui: apariția chiar a Opoziției, inexistentă acum.

“Nu ne mai putem juca de-a Guvernul.” a mai spus Băsescu aseară. Are perfectă dreptate, din păcate. Doar că o face, din nou, jucîndu-se de-a “tătucul națiunii”. Un rol pe care îl știe la perfecție.

E foarte interesant de văzut dacă îi va merge și de data asta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s