Delirul partizan al jurnaliștilor

Într-o pagină întreagă sub titlul „Delirul partisan din media americană” din „Le Monde Diplomatique” (aprilie), profesorul american de sociologie Rodney Benson amintește un episod din februarie: „William (Bill) O’Reilly, unul dintre prezentatorii-vedetă ai canalului ultraconservator Fox News îl primea pe președintele Barack Obama. Ocazie cu care a reamintit o acuzație dragă publicului său, potrivit căreia Casa Albă ar fi mințit în legătură cu asaltul sîngeros din septembrie 2012 împotriva ambasadei americane din Benghazi, Libia: „Detractorii dumneavoastră susțin că ați ascuns faptul că era vorba despre un atac terorist pentru că erați în campanie electorală. Asta gîndesc ei.” La care președintele a răspuns „Și o gîndesc pentru că oameni ca dumneavoastră le-o spun.””

De partea cealaltă, un exemplu ce mie, personal, mi se pare mai relevant pentru „delirul” din titlu. Una dintre vedetele MSNBC: „Dacă vă uitați la Limbaugh (jurnalist de radio, are apariții și pe Fox News; conservator) fără sunet, seamănă cu Adolf Hitler.”

Referirile la nazism nu se opresc aici, așa cum nici atacurile între jurnaliști-politicieni-jurnaliști nu par să se oprească.

Într-o țară în care mijloacele de informare „deschis partizane” au o influență din ce în ce mai mare asupra opiniei publice, devenind o „industrie a ultrajului care a transformat în caduce vechile reguli ale dezbaterii publice”, mai notează sociologul american în articolul său.

 

Citind rîndurile acestea, visele jurnalistului venit din provincie în marele oraș ca să schimbe lumea (deși nu mă gîndeam explicit la asta) se sparg în mii de cioburi, care mai de care mai mici și mai neregulate, făcînd practic imposibilă ideea originară.

restul textului pe pagina de media

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s