Delfinariul. Un dezastru al copilăriei noastre

 

Cîteodată, amintirile noastre, ale copiilor deveniți părinți fără să știm sînt atît de neclare încît avem impresia că sînt fermecătoare. Cel mai probabil timpul scurs, cel pe care noi, copiii deveniți părinți, nu vrem să îl acceptăm a pus straturi groase de ceață între acum și atunci, transformîndu-l într-o imagine pîcloasă.

 

Las teoria la o parte, pentru că riscă să devină, dacă nu neclară, atunci cel puțin plictisitoare, și trec la fapte. Duminică, soare fierbinte de vară, vacanță, drum în mașină, familia reunită se întoarce de peste hotare. Aproape de Constanța, Ioana vine cu ideea: „Ce ar fi să îi ducem pe copii la delfinariu?” Traduc: „pe copii” însemna pe Agatha, 2 ani și 3 luni, nu pe Petru, 13 ani și tot atîtea. Nu de alta, dar, dacă l-am fi întrebat, cel mare ar fi vrut să împuște niște submarine virtuale, nu să urmărească salturile spectaculoase ale jucăușelor animale de aproape 3 metri.

Drumul nu e marcat. Pentru un turist străin, parașutat la Constanța, asta ar putea fi o piedică. Din fericire, pentru un român care a petrecut ani întregi la Constanța (cazul Ioanei), lipsa banalelor indicatoare nu reprezintă o problemă.

La intrare e o coadă estivală. Nu știu exact ce aș vrea să spun prin „estivală”, însă cuvîntul îmi vine îmi minte cînd mă gîndesc la coada de la casieria delfinariului. Poate că are de-a face cu relaxarea oamenilor, foarte mulți veniți de departe, din nord-estul țării, ca să-i vadă pe vestiții artiști.

Prima problemă reală apare cînd doamna de la casă îți spune că 30 de lei nu ajung pentru 2 adulți, un elev și o fetiță cu codiță. Că de la 30 de lei nu o să primești 5 lei rest, așa cum ai fi crezut tu, om în toată firea lovit de soarele nemilos. Biletul întreg costă 50 de lei și permite accesul nu doar la delfinariu, ci și în „micro-rezervație”. Desigur, nu poți alege să intri doar la spectacol.

IMAG0585

 

Am făcut aceste poze la intrarea în delfinariu, către bazinul interior. Curînd, aveam să ne dăm seama că bazinul exterior din copilăria noastră era în renovare. Așa că accesul devenea o probă ce ține de mușchi. Mai ales pentru însoțitorii persoanelor cu handicap, pentru care nu există nici o rampă de acces.

IMAG0591 IMAG0590 IMAG0589 IMAG0588

 

Bazinul interior are, probabil, vreo 400 de locuri. Umezeală. Înghesuială. Căldură mare. Și doi delfini frumoși. Un spectacol bun, însă nu sînt un cunoscător ca să pot face comparații cu alte reprezentații. Ține 20 de minute și se termină așa cum începe, cu o muzică stridentă.

IMAG0600

Dar noi ne-am bucurat, pentru că am remarcat, de cîteva ori, semne de interes din partea Agathei.

Afară ne aștepta micro-rezervația. Adică un soi de grădină zoologică mai sălbatică. Am văzut pelicanii, rațele, poneii, gîștele, am ignorat cu stoicism două grajduri murdare, cu porțile larg deschise, ca să iasă mai ușor mirosul acru, de urină. Primele lacrimi, dar ce contează, sîntem în vacanță și vrem să se bucure copiii. Sau măcar unul dintre ei, după cum am explicat mai sus.

Am mai rezistat cîțiva metri. Pe dreapta, după grajdurile puturoase, într-un țarc neîngrijit, un mînz era întins pe jos, nefiresc, sub soarele nemilos: o rană la un picior, tratată cu ceea ce părea albastru de metil, îl ținea la pămînt.

Apoi am ieșit. Cu riscul de a strica o primă amintire din copilăria unei fetițe de 2 ani și puțin, nelăsîndu-i destul timp să înțeleagă noianul de informații noi.

IMAG0595

Cu puțin noroc, peste ani, cînd copilul va deveni părinte, amintirile ei vor fi despre două animale frumoase care merită toate aplauzele ce le fac fericite. Și despre salturile lor fantastice.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s