Înfrîngerea care inspiră

Înfrîngerea Simonei Halep în primul tur al turneului de la Madrid ar trebui să fie un exemplu pozitiv. O să mă explic.

Nu sînt un cunoscător al tenisului. Nu am fost niciodată la un meci. Nici măcar nu urmăresc toate turneele la televizor. De ceva vreme încoace, însă, văd fiecare partidă a Simonei Halep. Și mă bucur și mă întristez și mă bucur din nou, împreună cu vreo cîteva milioane de români, după fiecare schimb de mingi al româncei.

În ultima vreme, mai mult m-am bucurat. Pentru că Simona a cîștigat chiar și atunci cînd a jucat prost. Iar cînd n-a cîștigat, a jucat îndeajuns de bine încît să nu mai conteze rezultatul.

Duminică, Simona a pierdut. Inexplicabil, dacă ar fi să luăm în calcul doar previziunile pe care le făceau specialiștii înaintea partidei. „Simona e într-o creștere de formă”, „Jocul româncei e tot mai bun”, „Pe zgură e foarte greu de învins”, „Franțuzoaica n-are nici o șansă”, „Simona e numărul 2 mondial!”

Și totuși, a pierdut. Iar vocile acelea care o consideră un bun național și care se aud, strident, după fiecare victorie, au tăcut. Un soi de frustrare națională s-a așternut peste țară, ca o ninsoare surprinzătoare după o săptămînă însorită de primăvară. Singurii care au mai vorbit au început să calculeze, preocupați de locul pe care îl va ocupa Halep în ierarhia WTA după turneul din Spania. „Simona rămîne pe 2.” Și-au răsuflat ușurați.

În iureșul calculelor, vocea româncei abia dacă s-a auzit: „Învăț multe din meciul ăsta. (…)De obicei căderile te ajută ca să mergi şi mai sus” a spus Simona pentru Digi Sport.

Nu sînt un fan al Simonei, nu știu aproape nimic despre ea. Nu știu cum își petrece timpul liber, nici ce muzică îi place, nici cine sînt prietenii ei. Mă uit, doar, la (aproape) toate meciurile ei și mă bucur, ca (aproape) orice român, la fiecare victorie. Și mă întristez cînd pierde.

Știu, totuși, un lucru sigur: Simona muncește mult, foarte mult. Și nu neapărat pentru a-și învinge adversarele, cît pentru a se depăși pe sine. De aceea, așa cum orice victorie a ei trezește, în toate fetițele ce se visau pînă mai ieri prințese, dorința de a juca tenis, și înfrîngerea ar trebui să ne fie exemplu. Național.

Pentru că, nu-i așa, “căderile te ajută să mergi mai sus.” Doar că nu trebuie să ne oprim din muncă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s