REFUGIAȚII-LAȘI ȘI SUPEREROII DE PE FACEBOOK

Una dintre cele mai îngrijorătoare idei care circulă pe Facebook, legată de criza refugiaților, e cea potrivit căreia refugiații ar fi într-o proporție mare „lași”, pentru că nu au rămas acasă să își apere țara. Și, ca o adăugire, acești oameni nu pot fi numiți refugiați, pentru că refugiații sînt doar copiii, femeile și bătrînii, care nu pot lupta.

Spun despre acest curent că e îngrijorător pentru că apare în rîndul unor oameni care lucrează sau au legătură cu presa. Deci, exact în rîndul acelora care ar trebui, măcar, să fie corect informați, ca să poată da mai departe informația corectă.

Pînă să ne întrebăm ce se întîmplă în țările de unde vin refugiații, am putea să consultăm, simplu, dicționarul. Care spune așa:

REFUGIÁT, -Ă, refugiați, -te, adj., s. m. și f. (Persoană) care s-a retras undeva sau la cineva spre a se adăposti, spre a găsi sprijin sau ocrotire în fața unei primejdii, a unei neplăceri etc. ◊ Refugiat politic = persoană care cere azil politic. [Pr.: -gi-at] – V. refugia. Cf. fr. réfugié. DEX ’09 (2009)

Deci, potrivit dicționarului limbii române, oamenii despre care vorbim sînt refugiați. Că or fi printre ei și lași, asta e altă discuție. Să acuzi, totuși, pe cineva că e fricos pentru că n-a rămas în țara lui să apere granițele cu arma în mînă dovedește o încăpățînare de a nu citi presa internațională vecină cu prostia. Îi întreb, aici, pe adepții acestei teorii, împotriva cui ar fi trebuit să lupte bărbații în Siria sau Afganistan? De cine ar fi trebuit să își apere țara? Sau pentru independența față de cine ar fi trebuit ei să se bată?

Am avut, zilele trecute, o discuție pe tema asta cu colegul Dan. Și am văzut pentru o clipă în față imaginea unui război aici, în România. Spunea el: „Te-ar chema, te-ar instrui două săptămîni și te-ar trimite apoi pe front. Ce credeai?” Mi s-a strîns stomacul doar gîndindu-mă la asta: pentru că nu, nu știu ce aș face într-o asemenea situație.

Aș pleca pe front, lăsîndu-mi cei doi copii și soția singuri, crezînd că astfel îi apăr? Sau aș vinde tot, aș face rapid cîteva bagaje și i-aș lua spre niște granițe din spatele cărora s-ar iți o rază de speranță?

Cu riscul de a mă cataloga vreun patriot norvegian drept „laș”, pe contul său de Facebook?

sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Foto_3._Grup_de_refugiati_din_Marin_-_1943_(pe_verso_%E2%80%93_stampila_cu_%E2%80%93_Foto_%E2%80%9CStela%E2%80%9D,_Calea_Dorobanti_89,_Bucuresti).JPG
Grup de refugiați din Marin, Sălaj (București, 1943)

PS. Dar, oare, milioanele de români ce-au plecat din țară să le fie mai bine sînt ei trădători? Vă sună cunoscută expresia “n-au mîncat salam cu soia”?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s